Sunday, March 18, 2012

Resetting Your Unifi Wifi Router at Home

Unifi wifi router ni ada satu karekter yg pelik, kalau kita off Unifi, wifi router ni akn reset sendiri dan ubah channel ikut suka dia je. So kalau tak off off modem dan router ti ok lah, tapi kalau off modem dan router tu atau black out cam na? Memang masalah besar ni. Puas aku mencuba tal gak menjadi. Last last call Unifi centre, nasib baik berjawab walaupun dah tengah malam. Budak tu tanya macam macam lah aku pun dah lupa apa dia tanya dan suruh buat self diagnose tapi tak menjadi gak. Dah puas mencuba dia suruh masuk dlm wifi router dan click remote access. Kejap je pun, masalahnya satu tu je, macam yg aku cakap di awal tadi, wifi router brand dan model di bawah tu tend to change channel ikut suka dia je everytime wifi router tu di off/on...menyusahkan sungguh, sapa la punya idea ni, haish.. So to solve the problem, just masuk kat admin dan reset channel jadi fixed, so lepas tu kalau on/off pun dah ok dah. 

Lagi satu tip Unifi wifi router ni kalau ada nak pakai PC atau laptop lama atau nak guna wifi enable printer, sila tukar setting wifi router ni ke WEP setting instead of WAP setting. Kalau korang pakai WAP setting memey tak akan dapat akses sampai bila-bila la sebab wifi router ni tak dapat nak recognize. Simple problem but requires long process to solve...tapi bila dah solve, no hal la nak akses guna ipad, iphone, BB, galaxy tab, semua no hal. Tapi ada nota dlm user guide tu, kalau nak lagi laju kena hapgred wifi router tu, macam tu pulak dah?? Hmm...apapun so far I'm happy with the speed....
Post a Comment